Salı, Aralık 27, 2005
En güzel huzursuzluk
Acaba sabah uyandığımda tamamı inmiş olur mu? Erken uyansam acaba daha mı erken iner? Hangi paketleri kurmalıyım? Son dakika hataları ile karşılaşmayız, değil mi? Hepimiz "Yatcaz-kalkcaz Pardus'u kuracaaz" değil mi?
En güzel huzursuzluk, bu olsa gerek...
Emeği geçen herkese binlerce teşekkür...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
ali abi kuralım kurmasınada ben çeşitli cad-cam proğramları kullanıyorum ve bunlar hep windows tabanlı uyum sağlar mı acaba...yada nasıl bir çözüm bulabiliriz...
Pardus'un daha doğru bir şekilde belirtmek gerekirse "Linux platformunun" henüz CAD/CAM kullanıcılarını tatmin edebilecek bir yazılım desteğine sahip olmadığını şimdiden söyleyeyim. Elbette Linux ortamında birtakım özgür ve ücretsiz CAD/CAM paketleri (örneğin VariCAD) var ama açıkçası benim için hâlâ birer hayalkırıklığı olan yazılımlar bunlar...
Size şunu tavsiye edebilirim. Sabit diskinizin içindeki d: ya e: dizinlerine Pardus'u kolaylıkla yükleyebilirsiniz. Bu işlem mevcut Windows kurulumuna hiçbir zarar vermediği gibi Windows işletim sisteminizi de asla yavaşlatmaz. Açılışta "Grub menüsü" adında çok şık bir ekranda hangi işletim sistemiyle çalışmak istediğinizi seçebiliyorsunuz.
Böylelikle CAD/CAM ile çalışmak için Windows'u; internette dolaşmak, virüs ve trojan korkusu olmaksızın diğer işlerinizi yapmak, korsan yazılım kullanmadan tüm yazı, tablo ve raporlarınızı hazırlamak için Pardus'u kullanabilirsiniz.
Ha bu arada, animasyon/doku kaplama işlerinde Linux'un Windows'dan hiçbir eksiği yok. Blender3D ve yakında tamamı Linux'a çevrilecek Xara yazılımları bu alandaki tüm boşluğu kapatıyorlar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Ali bey, bloglarla fazla ilgim yoksa da burkina fasa fiso yu tesadüfen keşfettim. Espri anlayışınız ve ilgilendikleriz çok hoşuma gitti. Pardus projesi beni de heyecanlandırdı. PC konusunda çok bilgili değilim. Sitesinden programı indirdim. WİNRAR a kayıt oldu. Bu işletim sistemini e sürücüsüne nasıl kurabilirim.
Yanılmıyorsam 692 MB'lık bir ISO dosyasına bilgisayarınıza indirmiş olmalısınız. Bu bir "CD görüntüsü" daha doğru bir şekilde ifade etmek gerekirse bir "kalıp"tır. Bu "kalıbı" Nero ya da muadili bir programla CD'ye yazmanız gerekecek.
Çok kolay bir işlemdir bu, ama ne olur ne olmaz diyerek bunu nasıl yapacağınızı resimleriyle anlatan bir sayfanın bağlantısını vereyim size:
Linuxnet dergisi: Nero ile ISO yazma
Bundan sonraki işlem bilgisayarınızda ilk açılış aracının CD olarak seçilmesini sağlamak. Bunu BIOS ayarlarınızdan yapabilirsiniz. Açıkçası, eğer daha önce BIOS ekranı ile karşılaşmamış birisiyseniz, size bu işlemi bilen bir arkadaşınız ile yapmanızı tavsiye edeceğim.
Gerisi çok kolay. Bilgisayarınız CD'den açılacak ve CD'deki kurulum aracı, tüm aşamalarda "temiz bir Türkçe" ile yönelteceği sorularla size yardımcı olacak. Kurulum sırasında bir noktada, "Kuracağım alanı ben seçmek istiyorum" diye bir seçenek var, bunu seçtikten sonra geriye kurulumu yapmak istediğiniz alanı (E: F: ya da neresini istiyorsanız) seçmek ve en son aşamada GRUB aracının kurulumunu kabul etmek kalıyor.
Bu teknik terimler sizi korkutmasın, GRUB aracının kurulumu ve diğer adımların çoğu "tek bir tıklama" ile yapılıyor :)
Not: Eğer Taksim, Cihangir, Beşiktaş civarlarında bir yerlerde oturuyorsanız, bir boş vaktimde size yardımcı da olabilirim. :)
Ali Bey
Hemen yanıtlama inceliğiniz için teşekkür ederim. İndirdiğim yanlızca ISO dosyası değil tamamıydı. Bunu CD e bir şekilde yazarım. Benim yanıldığım, daha doğrusu anlayamadığım nokta, PARDUS un doğrudan e sürücüsüne indirip o şekilde çalıştırabileceğim olmutur. Çalışan CD ile çalıştıracabileceğimi sizden öğrenmiş oldum. Sağolun.
Bir kavram karmaşası yaşamayalım diye söylüyorum. "Çalışan CD" yaklaşık 6-7 ay kadar önce Pardus ekibinin hazırladığı ve işletim sisteminin neye benzeyeceğine dair fikir vermesi açısından ürettiği, FARKLI bir üründür.
"Çalışan CD", sabit diske yüklenemez. Sabit diske yüklemeksizin CD sürücünüz üzerinden yürütebileceğiniz bir çalışma platformu sunar sadece.
Üç gün önce 1.0 sürümü çıkan "Pardus Kurulan CD" ise adı üstünde, sabit diske kurabileceğiniz ve yetenekleri çok daha üst düzeyde olan bir dağıtımdır. E: sürücüsüne bu ürünü yukarda anlattığım şekilde kurabilirsiniz.
Umarım daha açıklayıcı olabilmişimdir.
Sağlıcakla
Sağolasın Ali Bey,
Şimdi çok daha aydınlandım.
Yorum Gönder