Cuma, Ocak 06, 2006

Karamba karambita!


Etrafımdaki o kadar çok insan "hayatı boyunca hiç Linux görmediğini" söylüyor ki! Resmini şuraya koyayım da, neler kaçırdığınızı anlayın... :)

12 yorum:

Tansel dedi ki...

evet ben hiç görmedim. daha iyi olduğunu ve daha güvenli olduğunu söyleyen bir sürü de kişi var. alıştım windows'a değiştirmek aklımın ucundan bile geçmiyor nedense :)

Ali Işıngör dedi ki...

Tansel Bey;

Nasıl anlatsam bilmiyorum ki...

Eşekten inip ata binmek gibi, "Doğan görünümlü Şahin"den Ferrari'ye geçmek gibi, korsan yazılımların kölesiyken kendi bilgisayarının "efendisi" olmak gibi bir şey bu :).

"Özgür yazılım" diyor bazıları buna.

Bir nevi "radyonun resimlisi"...

:).

Vladivostox dedi ki...

mac os isletim sistemi de pek guzeldir, windows'la kiyaslandiginda. ama tabi acik kod degil...
pc'den mac'a gectigimden beri dediginiz esekten inip ata binme halini yasiyorum.

Ali Işıngör dedi ki...

Liquid Weather.

Bu arada küçük bir uyarı. Bu temayı KDE-Look ile bilgisayarınıza indirdikten sonra bir "yerel tema" olarak kurmanız gerekecek. SuperKaramba'yı açınca "yerel tema kur"u seçip dosyayı çağırmanız yeterli.

YALNIZLIK OKULU dedi ki...

YA ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR ŞU İŞTE KULLANDIĞIM CAD-CAM PROĞRAMLARINI AÇABİLSEM BIRAKIN LİNUX U DİREK PARDUS YÜKLİYECEM...

U.Baris Urhan dedi ki...

Şimdi ben bu Linux Suse'yi kurmak istiyorum desem, sizden ne kadar yardım alabilirim?
Zira hayatında windows dışında bir işletim sistemi görmemiş, onu da kurmayı 2 sene önce aldığım bilgisayar ile öğrenmiş birisiyim.

Ali Işıngör dedi ki...

Sayın Barış Ürhan;

Bilgisayarınızı Cihangir'e getirmeyi gözünüz keserse, orijinal SuSe 10.0 (bende var) ya da Pardus 1.0'ı (o da var elbet) birlikte kurabiliriz. :))

Dağıtım olarak, kararlılığı ve donanımsal sorun çıkarmaması açısından Suse'yi; destek alabilme ve Linux'u öğrenme açısındansa Pardus'u öneririm. Pardus'un şimdiden inanılmayacak bir mail destek grubu oluşmuş durumda, çoğu sorunun birkaç saat içinde çözüldüğünü siz de görebilirsiniz.

Bilmiyorum yardımcı olabildim mi?

U.Baris Urhan dedi ki...

O zaman şöyle yapayım.Ben şimdi Ankara'dan otobüse bineyim, sabah yükler SUSE'yi gelirim geri :)
Birisi destek olayım dedi ama ondan pek umutlu değilim.Yolunuz bir kargonun önünden geçerse, bana SUSE gönderebilir misiniz? (sonrası için barisurhan@gmail.com, yoksa burayı mail gibi kullanmaya başlayacağım :)
Cihangir'e davet etmenizden yüz bularak "Peygamber herhalde" düşüncesiyle bu teklifte bulunduğumu da belirteyim :)
Teşekkürler...

Ali Işıngör dedi ki...

Şöyle yapalım o halde. Bayramdan sonra yani ayın 16'sı ofisime geçeceğim. Eğer geç olmazsa, o gün size Suse 10.0'ı çoğaltır (5 CD, ama merak etmeyin büyük bir çoğunluğu yazılım deposu ve çeşitli kütüphanelerden oluşuyor. Bu arada içinde 64 bitlik sürüm de var.) ve o gün içinde kargoya verebilirim.

Linux dünyasına hoşgeldiniz bu arada. Burada insanlar maddi karşılık beklemeksizin birbirine yardım eder. Ben sandığınız üzre bir peygamber değilim ama bu âlemin "peygamberler ocağı" olduğunu söyleyebilirim :)...

Adresinizi isingor@gmail.com'a gönderebilirsiniz.


Sağlıcakla

Ali Işıngör

YALNIZLIK OKULU dedi ki...

ali abi ya şu benim proğramlara bir çözüm bulalım ya. birileri otursa yazsa şöyle ara bir proğram da şu yasal yazılımları yükleyip aslanlar gibi(daha güzeli anadolu parsı gibi) pardusu kullansam...

yetkililerin dikkatine yardım sever böyle severlik yapsın bakayim:))))

Ali Işıngör dedi ki...

Yalnızlık Okulu;

Linux üzerinde çalışan ve büyük bir çoğunluğu ücretsiz olan çok sayıda CAD/CAM çözümü var. Bunların geniş bir listesine buradan ulaşabilirsin.

"Bu kadar çok yazılımın içinden hangisini tavsiye edersin?" diye soracak olursan, açıkçası en iyilerinin VariCAD ve ArCAD olduklarını düşünüyorum. Ailesinde biri mimar diğeri de endüstriyel tasarımcı iki kardeşe sahip birisi olarak, özellikle ARCAD'in arayüz yönetimini son derece başarılı bulduğumu söylemeliyim.

Bu programlar "ticari" yazılımlar. Ancak Windows ortamında muadillerinin genelde 1.200-3.000 dolarlar seviyesinde olduğunu düşünürsek, epey ekonomikler. VariCAD'in lisans bedeli 499, ArCAD ise öğrenciler için 89 avro.

Listedeki ücretsiz yazılımların şimdilik "çok yetersiz" olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu listede yer almayan ilginç bir yazılım daha var: Blender 3D.

Aslında bir "üç boyutlu modelleme/doku kaplama ve animasyon" yazılımı olan Blender 3D, doğası itibariyle bazı CAD/CAM yeteneklerini içinde barındırıyor. Eğer, AutoCAD ile ödev hazırlamıyor ya da bir mimari ofiste iş yetiştirmiyorsan, denemeni "şiddetle" tavsiye ederim.

Bu arada, Blender 3D tamamen ücretsiz bir yazılım ve alanında en iyilerden biri. Dünyanın dört bir yanındaki on binlerce Linux kullanıcısının bağışlarıyla 100.000 dolara üreticisinden tüm hakları satın alınarak "özgürleştirildi". Şimdi eskisinden çok daha hızlı bir şekilde, yine dünyanın dört bir yanındaki yazılımcılar tarafından geliştirilmesine devam ediliyor.

Bilmiyorum söylememe gerek var mı ama "Blender 3D" Pardus yazılım deposunda mevcut.

Boşuna "peygamberler ocağı" demiyorum ben bu Linux dünyasına... :)

Tansel dedi ki...

ali bey,
ne o millete linux dağıtıyorsunuz herhalde. vallahi esasında ben de alırdım amma şindi al kur, sora biyerde allahın emri bi sorun çıkar. sor bul öğren. efendime söylim bilgisayardaki çalışmalarım ne olacak. amaaan uzun iş. bir ara şöyle bolca vaktim olursa belki yaparım falan yani :)