Pazartesi, Şubat 06, 2006

Berlusconi başkan, İtalya şampuan!


Bir süredir yoğunluktan ve tembellikten ötürü Burkina Fasa Fiso'ya ve Moleschino'ya yazamıyordum. Aslında anlatacak o kadar çok şey birikti ki... Hangi birinden başlasam?

Eğlenceli bir konuyla başlayalım. Konumuz, İtalyan demokrasisinin gülü; Fininvest'in başkanlığını yaptığı dönemde yargıçlara rüşvet verdiği ispatlanmış; mahkemede Gladio uzantısı P2 locasına üye olmadığını söyleyen, 1826 nolu üye olduğu ortaya çıkınca hafızası yerine gelen; vergi kaçırdığı mahkeme kararları ile sabit, Silvio Berlusconi...

Bugünlerde dünyanın en demokratik seçim yasalarından birine dayanan İtalyan seçim sistemini olabilecek en adaletsiz hesaplamayla değiştirmekle uğraşan (Bizdeki sistemi bugün bir İtalyan'a verseniz, öpüp başına koyar, o kadar!) Silvio Berlusconi'den tüm İtalya'nın "sıtkı sıyrılmış" durumda.

Silvio Berlusconi'yi nasıl anlatabilirim ki size? Bir an için, Aydın Doğan'ın Türk televizyon kanallarının yüzde 91'ini kontrol ettiğini; Ali Şen'in Fenerbahçe'ye ömürboyu başkan seçildiğini; Türk Gladiosu'nun gözbebeği ve "Susurluk kahramanı" Mehmet Ağar'ın iktidara geldiğini, üstelik MHP ve DEHAP ile koalisyon (Berlusconi'nin neo-faşist Gianfranco Fini ve ayrılıkçı Umberto Bossi ile yaptığı türden) kurduğunu hayal edin... Bu üç adamın üzerine bolca Cem Uzan şerbetinden gezdirip, oluşacak karışımı bir kapta "kulak memesi" kıvamına gelinceye kadar karıştırın...

Voila! Ve işte karşınızda Silvio Berlusconi!

İşte böyle bir şey olsa gerek, Silvio Berlusconi tarafından yönetilmek... Aklı başında, orta zekâ seviyesinin üzerindeki her Türk için "bir kâbus" olabilecek bu senaryo, İtalya'da 1994'ten beri gerçek!

Bir süre önce Burkina Fasa Fiso'da Silvio Berlusconi'nin "baş belası" olan bir blogger'dan bahsetmiştim sizlere... Ünlü İtalyan komedyen Beppe Grillo, artık günde 200.000'e (yazıyla: iki yüz bin!) yaklaşan ziyaretçi sayısıyla, binlerce blogger'dan toplanan paralarla verilen tam sayfa gazete ilanlarından sonra İtalyan bloggerları yeni bir eyleme çağırdı: Wikipedia'daki Silvio Berlusconi maddesini yeniden yazmak!

Çağrıyı izleyen gün içinde, İtalyan Wikipedia'sındaki Silvio Berlusconi maddesine tam 23.000 kişi katkıda bulundu! Neler dökülmedi ki ortaya? Mahkeme kararları, P2 locasının sırları, Berlusconi'nin muhtemelen kendisinin bile unuttuğu ortaklıkları, eski gazete küpürleri... İşe bir süre sonra Berlusconi taraftarlarının da katılmasıyla inanılmaz bir "edit savaşı" yaşandı.

Sonuçta, Wikipedia yönetimi olaya el koymak zorunda kaldı ve İtalya'da mart ayında yapılacak seçimleri etkileyebileceği gerekçesiyle, bu maddeye yapılan eklerin yüzde 95'ini silerek maddeyi dondurdu. Wiki'de çare tükenmez elbette, Berlusconi karşıtları hemen kendi özgür Wiki-media'larını kurdular :)...

Acaba diyorum, münbit Anadolu topraklarından kaç tane böyle "Kollektif Wiki araştırma dosyası" çıkar? Pardon, birileri "Tansu Çiller", "Susurluk", "12 Eylül", "Özal Ailesi" mı dedi?

Ne kötüsünüz...

(...)

Hadi, sizlere İtalya'dan birkaç Berlusconi fıkrasını anlatayım:

"İtalyan posta idaresi, üzerinde başbakan Silvio Berlusconi'nin resmi olan pullar bastırmış. Ancak birkaç gün sonra pulları piyasadan toplamak zorunda kalmışlar çünkü İtalyanlar pulun yanlış yüzüne tükürüyormuş!"

"Cennette kıyamet gününü bekleyen San Pietro (Katoliklerin en büyük azizi ve Roma Kilisesi'nin kurucusu) bir gezintiye çıkmaya karar vermiş. Diğer Katolik azizleri, melekleri tek tek ziyaret ettikten sonra tanrının huzuruna çıkmış. Tanrı kocaman bir tahtta oturuyormuş ve arkasındaki duvarda milyonlarca saat asılıymış. San Pietro saygılı birkaç kelamdan sonra dayanamamış sormuş:
- Efendim, arkanızdaki bu saatler nedir?
- Onlar günahkâr kullarım için. Her günah işlediklerinde saniyeyi gösteren ok 'bir tık' ileri gidiyor.
San Pietro saygıyla susmuş. Duvardaki saatleri sessizce seyretmeye devam etmiş. İki dakika sonra tekrar dayanamamış:
- Efendim, şimdilerde İtalya'yı yöneten kulunuz Silvio Berlusconi'nin saatini burada göremiyorum?
- Ha, o mu? Onu ofiste vantilatör olarak kullanıyorum!"



Not: Şimdi bazılarınız "Madem o kadar kötü, Berlusconi'yi neden seçiyor İtalyanlar?" diye soracak. Cevabını ilerde vereceğim.
.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

her ne kadar berlusconi elestirilmis olsa da 23000 kisinin wikipediada editlemesi, wikipedianin gucunu kanitlamis vaziyette.. tr.wikipedia'nin ders almasi lazim zira hala yoneticilerle yoneticileri kiskananlar arasinda ciddi tartismalar var. Merak ediyorum ne zaman bir araya gelip adam gibi birsey cikaracagiz ortaya? Neden destek yerine kostek sozkonusu daima? Sasmamak elde degil. Ayrica ansiklopedi.gen.tr var ki akillara ziyan! Neden vikipediye destek vereceklerine gidip vikipediyi parcalayacak eylemlerde bulunurki insanlar? Kardesim o emegi git vikipedide harca turkceye, bir sonraki nesile katkida bulun.. Neyimiz eksik yabancilardan? Fikirse fikir, edebiyatsa bizdede edebiyat. O halde fikir ayriliklarina dusmenin anlami nedir? Lutfen vikipediyi boldurmeyelim, destek cikalim.

P.S: linkde hata var blogspot.org yapmissiniz yuregime iniyordu google blogspotumu kaptirdi diye ;)

Tansel dedi ki...

vallahi ali bey bence yine de bizimkilerle baş edemezler derim. adamlarda bir tane 2 tane çıkarken maşşalah bize bol kepçeden var. ben de 2 gün önce son yazımda dayanamayıp tosladım zaten. bu yazı da tesadüf oldu... :))