Salı, Şubat 14, 2006

"Yandım Çavuş limonçellosu"


Open Source Limoncello
Malzemeler


15-20 adet sulu limon (bulabiliyorsanız yeşil limon)
2 şişe votka (genelde votka şişeleri 750cc'lik olur)
5 su bardağı dolusu toz şeker
5 bardak su
1 adet büyük boy turşu kavanozu (kapaklı)
3 adet ağzı kapatılabilecek boş şişe (tercihan mantarlı)
1 adet renkli yazıcı
1 adet pritt
bol miktarda sabır



1) Pazardan 15-20 adet sulu ve ince kabuklu "eski limon" alınır. Limonlar üzerinde hiçbir çamur ve ilaç kalıntısı kalmayacak şekilde sıcak suyla yıkanır. Bir meyve bıçağı ya da tercihan sebze soyacağıyla limonların kabukları ince bir şekilde soyulur. Limon kabuğunun altındaki beyaz ve acı lifli katmanı olabildiğince "almamaya" dikkat etmelisiniz.

Limonların soyduktan sonra "sadece kabukları" turşu kavanozunun dibine yatırın ve birinci şişe votkanızı limon kabuklarının üzerine dökün. Turşu kavanozunun ağzını sıkıca kapatın ve "yaklaşık 40 gün boyunca" serin ve ışık görmeyecek bir yerde fermentasyona bırakın. Bu süre boyunca kavanozun kapağını açmayın ve haftada bir kavanozu hafifçe çalkalayın.

İlk aşama çok kolay. Yaklaşık 40 gün sonra kavanozdaki votkaya acı bir limon aroması yerleşmiş olacak. Sonradan unutmamak için 40 gün sonrasının tarihini bir kağıda yazıp, kavanoza yapıştırabiilirsiniz.

2) 40 gün sonra, bir tencerenin içine beşer bardak toz şeker ve suyu koyup karıştırarak kaynatıyoruz. Şekerli su karışımı koyu bir şerbet haline geldikten sonra 3-4 dk. daha kaynatın. Tencere içindeki bu koyu şerbet kıvamını soğumaya bırakın ve yeterince soğuduktan sonra, ikinci şişe votkamızla birlikte turşu kavanozunun içindeki karışıma ekleyerek kavanozun ağzını sıkıca kapatın.

Artık geriye tek yapmamız gereken, bir "40 gün daha" beklemek. Beklediğinize değecek :)...



3) Şimdi işin "en keyifli" kısmındayız. 80. gün, kavanozdaki Limoncello'yu şişelere dolduracağız. Ardından, bir yazıcıdan yukardaki etiketin bir çıkışını alıyoruz. Etiketin arkasına GFDL metnini basmayı da unutmuyoruz. Bu bir ev mamulü olduğu için şişeye yapıştıracağınız bu etiketin altındaki boşluğa "Yandım Çavuş limonçellosu" ya da "Open Source Limoncello" gibilerinden bir şeyler yazmakta özgürsünüz. Bir gün buzlukta bekleterek, buz gibi soğuk içmeniz önerilir.

4) Hayvanlaşmayın, efendi efendi için... Yaz aylarında serinlemek için birebirdir ama "doz aşımı" durumunda fena çarpar!


"Open source yaprak dolması", "CC-NC-SA haydarili patlıcan" gibi yeni tariflerin önünü açması umuduyla...

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Ali bey tarifiniz bi harika. 80 gün beklemek hayli zor olacak. Malzeme listesinde 5 bardak su var fakat şerbeti yaparken 4 bardak su kullanmışsınız kalan bir bardak su kavanoza mı? yoksa bu suyu içiyormuyuz?

Ali Işıngör dedi ki...

Haklısınız. Su beş bardak olacak. Tarifeyi yazarken dikkatsizlik etmişim.

Düzeltiyorum.

Adsız dedi ki...

Muhteşemsiniz!

Bir limoncello hastası için arayıp da bulamadığım şeydi bu tarif! 330 cc'lik şişesine 25 milyon verirken içim acıyordu, bu tarif ilaç gibi geldi

Etiket içinde teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Kesinlikle yapılması gereken bir tarif. Hele seksen gün sonra bahar aylarında olacağımıza göre.

Bir zamanlar babamlar VİŞNOFKA diye buna benzer bir içeceği Vişne ile yaparlardı. Onlardan tarifi alıp (hala hatırlıyorlarsa) open source projesini devam ettirmek lazım.

skoer dedi ki...

buyuksun ali abi

gaia dedi ki...

önümüzeki günlerde limon ve votka satışlarında patlama yaşanacağı kanaati içindeyim:)

denenesi tarif için teşekkürler efendim!

Adsız dedi ki...

Şahane. Çok memnun olduk efendim. Yalnız bir sorumuz var: Evde itinayla sakladığımız kalp şeklindeki eski limonçello şişelerine doldursak da Napoli'den almış gibi yapsak... olur mu? Gizli reçetelerin devamını dileriz...

Ali Işıngör dedi ki...

Yalçın Bey,

Her türlü votka olur. Ben mesela Türk votkası ile yaptım. Türk votkaları artık epey kaliteli, eskisi gibi içerken boğazınızı yakmıyor.

Ama bana soracak olursanız, Rus votkasıyla, hele hele bir de limon aromalısı varsa tadına doyum olmaz :)...

vildan dedi ki...

aromalı tatları hiç sevmememe rağmen limoncello yu çok beğenirim. evet soğuk ve az az kararında :)

tarif süper :)