Cuma, Haziran 03, 2005

Jedi şövalyelerinin
"Dandoldenyus"u Yoda *



Bu ayki Chip ve PcNet dergilerinde bir reklam var, bilmem dikkatinizi çekti mi? Üç aşağı beş yukarı şöyle bir şey: "Yoda'ya AMD 64 işlemcileri hayat veriyor..."

Bu ayki dergide biz de Star Wars'u kapağa çekmiş, George Lucas'ın filmin dijital kısmını hazırladığı ünlü film stüdyosu "Skywalker Ranch"e bir sayfa yer ayırmıştık. Kozan Demircan'ın hazırladığı bu dosya önüme gelir gelmez, ilk iş olarak ILM (Industrial Light+Magic) ve LucasFilm Entertainment'a bir mail atmıştım. Merak ettiğim konu şuydu: Filmin hazırlanmasında hangi sistemler kullanılıyor?

Ne yalan söyleyeyim, cevap olarak Mac OS X gibi bir şeyler bekliyordum... Eh, ne de olsa zamanında George Lucas iyi bir paraya Pixar'ı Apple'ın patronu Steve Jobs'a satmıştı! Steve de "eşek" değil ya, "dükkandan" birkaç makina yollamıştır herhalde Lucas'a...

LucasFilm'ciler bu aralar para balyalarını saydıklarından olacak, ancak iki gün önce bir cevap yollayabildi. Cevabı aynen aşağı kopyalıyorum:

"At ILM, in-house proprietary compositing software runs on Linux and UNIX based systems. There is also a department of high-speed Discreet-based compositing workstations. "

Bu arada Star Wars Türk, Yıldız Savaşları ve Gerekli Şeyler siteleri bu sayının haberini girdiler. Sağolsunlar...


(*) Ulu Bilge Dandoldenyus'u tanımıyor musunuz? O, kıçının çatalını kaybedenlerin koruyucusudur...

Hiç yorum yok: