Pazartesi, Ekim 17, 2005

Vespa satın alanlar, günah işler!


Dinler mitolojisi ilginç bir konudur, kurcalamaya kalktığınızda sizi ya içine alıp 72 bin âlemin sırrına ya da heretikliğe (tanrı tanımaz) iter. Dinler mitolojisi son derece keyifli olmasının dışında, demin yukarda bahsettiğim tehlikeleri de içerir. Özellikle de üç büyük dinin etimolojik, kültürel, tarihsel kökenlerini kurcalamaya kalktığınızda...

Üç büyük dinin birbirine en çok yaklaştığı bölümler, üç büyük peygamberden önce gönderilen "küçük peygamberler", tufan ve yaradılış efsanelerinin anlatıldığı bölümlerdir. Üç aşağı beş yukarı, Hz. Adem ile Havva'nın cennetten kovulması öyküsü, üç dinde de aynıdır. Bir yılan şekline giren şeytan, Hz. Adem'i kandırabilmek için Havva'nın "kadınsal" merakını kullanır. Bu dini öyküde tek değişen, Hıristiyan mitolojisindeki "yasak elma"nın İslam inancında buğdaya dönüşmüş olmasıdır.

Biraz tehlikeli sularda yüzüp, etimolojiye ne dersiniz? Öyleyse sıkı durun! Havva kelimesiinin etimolojik kökeni, antik İbranice'deki "İva" kelimesine dayanır ki, kelime anlamıyla "kötülük" demektir! Günümüz Arapçası'nda Havva kelimesinin eşanlamlılarından biriyse "yalancı"dır. "Elma yemek" kalıbı ise neredeyse tüm batı dillerinde tek bir anlama gelir: "Günah işlemek, seks yapmak".

1968'de İtalya'yı kelimenin tam anlamıyla sarsan yeni bir Vespa modelinin reklamı tam da bu cümleye dayanıyordu... Motosikletiyle son sürat giden yakışıklının arkasındaki kız, düşmemek için çocuğa sıkı sıkı sarılmaktadır. Tabi bu yüzden rüzgârla açılan eteğine de hâkim olamadığı için ortaya bir çift güzel bacak çıkmıştır. İlanın yanında şu sözler yazılıdır: "Chi compra la Vespa, mangia la mela!"

"Vespa satın alanlar, elmayı yer!"

Vespa firmasının motosikletini satın alanları "elmayı yemek" yani günah işlemekle suçladığı modeli, Vespa'nın Granturismo'sunun ta kendisidir! 1946'dan beri yuvarlak hatlarıyla kendisine milyonları aşık eden Vespa'nın bu modeli, bu satırların yazarının yıllardır rüyalarına girmektedir! Tamam, yüksek gümrük vergilerinden ötürü Türkiye'deki satış fiyatı 8 milyara yakın bir paradır ama "günah işleme"nin cazibesi, her türlü mantığın ötesindedir!

Biliyorum, Vespa'nın yarı fiyatına Bir Honda Scooter, onun da yarı fiyatına Kanuni marka "iki tekerli düldül" satın alınabilir ama bana söyler misiniz Allah aşkına, bir Vespa'nın yerini ne tutabilir?



Eşim de benim gibi bir Vespa tutkunu. Ama bu bile, benim "günah işlemeye" ne kadar meyilli olduğumu ondan saklamama yetmiyor. Birkaç ay önce aramızda şöyle bir muhabbet geçti aramızda:

O: Şimdi sen arkana kızları da alırsın bununla...
Ben: Kesinlikle!
O: Demek öyle Ali Bey?
Ben: Aşkım, bak bunun sloganı, "Vespa satın alanlar, günah işler" bir kere... Hem bu yaptığım kötü bir şey değil, hem adı üstünde, "
peygamber sünneti"!

4 yorum:

Adsız dedi ki...

piaggiolar hakkında ne düşünüyorsun?

Ali Işıngör dedi ki...

Vespa eşittir Piaggio :)

Enrico Piaggio tarafından 1884 yılında kurulan firma, 1946'dan beri Piaggio ve Vespa markaları altında, aynı fabrikada motosiklet üretiyor.

Vespa'da marka ve klasik çizgide motorlar satılırken, Piaggio'lar daha yenilikçi çizgi ve şasilere sahipler. 150 CC'nin altındaki bazı modellerde Vespa ve Piaggiolar aynı motoru kullanıyorlar.

Anlayacağınız, aralarında pek bir fark yok.

Adsız dedi ki...

yaşasın vespa dayanışmamız(demek bu yüzden kız arkadaşım aldırmıyordu koca yaz bana)

işleriz ne olmuş yani adem kanmış havvaya bizmi kanmıyacaz leylaya

:)))

Adsız dedi ki...

Honda Scooter ve Kanuni..
Bu iki aletle Vespa'yı aynı cümlede bile geçmemeli :)