Çarşamba, Ekim 12, 2005

Nobel'i kim alacak?


Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan kişinin açıklanması, tarihinde ilk defa bir hafta gecikmiş durumda. Ciddiyetiyle tanınan İngiliz gazetesi The Observer'ın bu gecikmenin nedenini akademinin Orhan Pamuk konusunda ikiye bölünmesine bağlamasıyla, Türkiye'de bütün gözler, yarın saat 13:00'de yapılacak açıklamaya döndü.

Benim kimin kazanacağına dair bir tahmin, bir de temennim var elbet. Ama bunu sizinle paylaşmadan önce, bu yıl ödül için kimlerin adı geçiyor, bunu bir hatırlayalım.

  • Ali Ahmad Said: Adonis ismiyle de tanınan Suriyeli şair, son derece lirik şiirler yazan bir Arap ozanı. Lübnan'da iç savaşın patladığı 1980 yılında Paris'e kaçan şair, Suriye'deki Baas yönetimine ve Esad rejimine muhalif kimliği ile öne çıkıyor.
  • Ko Un: 1931 doğumlu Güney Koreli şair Ko Un'un hayatı, manastır ve hapishanelerde geçti. İnandığı değerlerden ötürü bugün ülkesinde inanılmaz saygı gören Koreli şair, 1982'de hapishaneden son kez çıktığından bu yana 100 kadar şiir kitabı yazdı.
  • Milan Kundera: Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Şaka, Gülünesi Aşklar gibi ülkemizde de çok satan kitapların yazarı olan Çek yazar Milan Kundera, bu yıl içinde çıkardığı "The Drop Curtain" ile beş yıl aradan sonra tekrar okurlarıyla buluştu.
  • Amos Oz: Mevcut İsrail rejimine karşı olan ve bir Filistin devletinin kurulmasını savunan İsrailli yazar Amos Oz'un, 1998 yılında ülkesinin en büyük edebiyat ödülü olan "İsrael Prize"ı kazanması herkes için büyük bir şok olmuştu. Amos Oz, bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü'nün güçlü adaylarından.
  • Orhan Pamuk: Farklı ve mistik ögeler taşıyan üslubuyla, Avrupa'da eleştirmenlerin dikkatini üzerine çeken Orhan Pamuk'un adaylar arasında üzerinde en çok tartışılan isim olduğu bir gerçek. Son beş yıllık satış grafiklerine bakıldığında, kitapları Avrupa'da tüm diğer adaylardan çok daha fazla satan Pamuk'un önünde üç büyük handikap var. Ermeni sorunu hakkındaki sözlerinin ödülü tartışmaya açacak olması, diğer adayların ilerleyen yaşları dolayısıyla ödülü almak için azalan fırsatları ve hepsinden önemlisi, bir diğer Türk yazarı Yaşar Kemal henüz hayattayken ödülü ona vermeyi açıklamanın zorluğu...
  • İsmail Kadare: Fransa'nın desteğini arkasına alan Arnavut yazar İsmail Kadare, Ölü Ordunun Generali'ni yazdığı 1961 yılından beri sırada bekliyor. Bu yılın Man Booker Ödülü'nü Kadare kazandı.
  • Ryszard Kapuscinski: Polonyalı gazeteci Kapuscinski, araştırmacı gazeteciliğin dünyadaki en büyük abidelerinden biri. Akademi'nin Nobel Edebiyat Ödülü'nü bir gazeteciye vermesi zor gibi gözükse de, Polonyalı yazarın adı olası adaylar arasında.
  • Joyce Carol Oates: Amerikalı oyun yazarı, şair, fantastik roman yazarı ve öykücü Oates, bu yılki ödülün güçlü adaylarından biri.

Şimdi gelelim "fakir" kulunuzun bu yılki tahmin ve temennilerine...

Tahminim, bu yılki ödülü Adonis'in kazanacağı yönünde. Temennim ise, tamamen kişisel beğenilerim doğrultusunda olacak: Ryszard Kapuscinski...

Peki, sizin "tahmin" ve "temenni"leriniz kimler?



Not: Soracak olanlara şimdiden söyleyeyim: Orhan Pamuk'un tartışmalara sebep olan sözlerinin yukardaki "temenni" ile hiçbir ilgisi yoktur!

5 yorum:

Duygu dedi ki...

Ben, yukarıdaki yazarlardan sadece Milan Kundera'yı ve Orhan Pamuk'u tanıyan, (bununla birlikte keşke DNAlarla oynamak yerine okumaya daha çok vaktim olsaydı da hepsini bilseydim diyen), ve Milan Kundera'nın hastalıklı hayranı olan bir kara cahil olarak, Milan Kundera olsun derdim. Tamamen takım tutma formatında...

Ama bugün Amerika'nın küçük bir şehrinin (Baton Rouge), pek de adı duyulmamış bir üniversitesinde (LSU) bulunan kitapçıda iki tane Orhan Pamuk kitabı gördüm. Hayatın garip şeyler kurgulayıp karşımıza tesadüfmüş gibi çıkardığı küçük ayrıntılarla dolu günlerden bir gün olduğu için bugün, bu kitapları o kitapçıda görmemden yaklaşık dört saat sonra, (bu olaydan bağımsız olarak), Hücre Biyolojisi hocam Dr. McCornick'le konuşurken onun bir Orhan Pamuk hayranı olduğunu öğrendim.

O konuşmadan iki saat sonra eve döndüğümde yazınızı okuyunca, kendimi tutamayıp bunları yazdım :)

Serdar Güler dedi ki...

Milan Kundera hayranı olarak ben onun almasını isterim Orhan Pamuk yerine. Bilmemek kitabı özellikle çok güzel bir kitaptı. Yersiz yurtsuz olmayı anlatıyordu.
Sonuç olarak:
Bence Milan Kundera.

Adsız dedi ki...

Pamuk Alsın bence.Hak eiyor! Adam türkiyeden bile çok tanınıyor! Ama Oz kazanacak galiba!

M dedi ki...

ingiliz Harold Pinter aldı bile :))

Ali Işıngör dedi ki...

Kahvaltısını karga efendi ile yapmayan acar yazı işleri müdürünüz kötü şişmiş durumda... :)

Sadece benim değil tüm dünya basının fena halde şişmiş olması, durumu biraz hafifletiyor en azından. İşin komiği, sadece gazeteciler için değil, bu ödül Harold Pinter için de büyük bir sürpriz oldu. Törenden sadece 15 dakika önce komitenin ona ettiği telefonla Nobel'i kazandığını öğrenen Pinter, uzun bir süre konuşamamış...

Harold abimize hayırlı olsun diyoruz. Irak Savaşı'na karşı muhalif tutumuyla kalbimizde bir yerlerde, ödül kazanmıştı zaten...