Perşembe, Mayıs 26, 2005

GPL lisanslı, üç boyutlu
dünya haritası


Ekranımda dünyanın üç boyutlu bir görüntüsü var... Dünyayı bir top misali döndürüyorum ekranda. Amerika, Afrika, Hindistan, Japonya derken yeniden Amerika... 13.000 kilometre uzaktan “Dünya”, demek böyle görünüyormuş.

Türkiye’nin üzerine geliyorum. Yüksekliği önce 1 kilometreye ardından da birkaç yüz kilometreye kadar düşürüyorum. Marmara bölgesi gözümün önünde yavaş yavaş büyümeye, yüzey şekilleri giderek netleşmeye başlıyor. Programın sağ alt köşesindeki küçük NASA sembolünün altındaki kırmızı çubuk, NASA’nın Landsat kütüphanesinden veri paketlerinin hızla makineme indiğini gösteriyor.

Yukarda, Ağrı Dağı'nın Erivan üzerinden görünen manzarası, gerçek renk modunda çekilmiş ve yaklaşık 15 dakika süren bir dosya indirme/rendering sürecinin ardından elde edildi. Yeryüzü şekillerinin daha belirgin gözükmesi için x düzleminin (yükseltilerin) 3x büyütüldüğü bu resimde, Ağrı Dağı'nın üzerindeki yollar, çok rahatlıkla gözlemlenebiliyor.

1990’larda bu tür bir bilgiye sahip olmak için devletler, birkaç milyon doları hiç düşünmeden gözden çıkarabiliyordu. Bugün içinse uydulardan çekilen milyonlarca yeryüzü fotoğrafı, NASA gibi kurumların internet üzerinden kamuya açtığı kütüphaneler aracılığıyla incelenmeyi bekliyor!

Binlerce terabyte büyüklüğündeki bu kütüphanelerin sadece küçük bir kısmına el atan World Wind, Landsat uydularının dışında; Terra, Aqua gibi orta seviye spektometre uydularından gelen verileri kullanıyor. Bu uydulardan gelen fotoğrafları dünyanın tüm topografik bilgilerinin kayıtlı olduğu SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) birleştiren yazılım, size dünyanın istediğiniz bölgesinin üç boyutlu görüntüsünü izlemenizi sağlıyor.

Yazılımın en ilginç yanıysa bu değil... Worldwind’in içindeki NASA SVS (Scientific Visual Studio) aracı ile dünyanın dört bir yanında gerçekleşen doğa olaylarının (kum fırtınası, volkan patlaması, kasırgalar vs.) uzaydan çekilmiş videolarını izleyebiliyorsunuz...

Yeniden düzenleme (28 Mayıs): NASA Ames Research Center tarafından geliştirilen ve GPL lisansı ile dağıtılan bu yazılımı, Worldwind sitesinden indirebilirsiniz. Bir süredir sunucu değişikliğinden ötürü NLT Landsat uydu verilerinde yaşanan sorunlar, 1.3.1.1 sürümü ile giderildi...

Hiç yorum yok: