Çarşamba, Eylül 28, 2005

Gaflet, dalalet ve hatta cehalet!


Eskiler "Bir şeyi kırk kere söylersen olurmuş" derler ya, birazdan anlatacağım hikâye tam o türden... Hatırlayacağınız üzere bir süre önce Türk edebiyatçılığının "medar-ı iftiharı" Akis Kitap'a buradan bir takım önerilerde bulunmuştuk.

Bunu söylemek hicap veriyor ama önerilerimiz ne yazık ki ciddiye alınmış durumda! Türk internet sektörünün medar-ı iftiharı, müşteri merkezinin telefonları her daim meşgul çalan, "cennetmekân" Ideefixe mağazamız, Paullo Ceolho ismiyle basılan "Made in Tahtakale" kitabı, Latin Amerika Edebiyatı kısmına koymuş! Hayır, işin daha da komiği, Latin Amerika Edebiyatı listesine bu kitabın "birinci sıradan" giriş yapmış olması!

İlahi Ideefixe! Ne şakacısın! Allah seni bildiği gibi yapsın, e mi?

Hayır, isim benzerliğinden ötürü böyle bir hatayı da yapmış değiller... "Editörün notu" diye bir de not düşülmüş kitabın tanıtımının altına: "Simyacının yazarı ile isim benzerliği vardır. İki kitabın yazarı aynı değildir. Bilginize..." diye! İsim benzerliği olabilir ama ürünümüz en bi has Latin edebiyatı ürünüdür! Uyanıklığa bakar mısınız?

Aklıma, 1990'lı yıllarda İtalyan Lisesi'nde okuduğum günlerde yaşadığım bir olay geldi. Sene 1990 ya da 91... O yılın aralık ayının son haftasında, Türkiye'ye ünlü İtalyan tenor Luciano Pavarotti gelmiş ve TRT'de "O sole mio" yu söylemişti. Ertesi hafta, yılbaşı gecesi özel televizyon kanallarından biri (muhtemelen Show TV) ekrana İbrahim Tatlıses'i çıkartmış ve İbrahim'e aynı "napoletan"ı çığırttırmıştı: "Ooooğğğ solaaa miyoooo!

O günlerde okulun kopillerinden biri espriyi patlattı: "Pavarotti'nin tekniği varsa, İbraamın Allahı var!"

Kısacası, "Paulo Coelho'nun tekniği varsa, Ideefixe'in de Allahı var!"

Artık ondan da emin değilim ya, neyse...

(...)

Kendilerine zehir zemberek bir mesaj yazdıktan sonra, eşekliklerinin farkına varıp, bu hatalarını dün düzelttiler. Ama internet minare değil ki çuvala sokasın, şu canına yandığımın dünyasında! Google'da "Ideefixe ve Ceolho" deyince, karşınıza yukardaki sayfa geliyor. Ideefixe'in dünya edebiyatına katkısını ölümsüzleştirmek için bu muhteşem ekran görüntüsünü sayfamıza alıyoruz...

Bu arada, Akis Kitap'ın yöneticileri kendilerini uyaran Can Yayınları'na cevap olarak "Aslında sizin bize para ödemeniz gerekir, biz burada Paulo Coelho'nun bedava reklamını yapıyoruz" demiş :)... Bence yerden göğe haklılar, kendilerinden en kısa zamanda yeni Gabriel Garcia Marquez, Jose Saramago, Eduardo Galeano, Pablo Neruda'lar bekliyoruz!



Not 1: Paulo Coelho'nun yayıncısından bir mail geldi. Onu da artık bir dahaki sefere paylaşırım sizinle...

1 yorum:

trc dedi ki...

Daha öncede belirtmiştim idefixenin bu olaya karıştığını. Editörlerini kutlamak lazım.