Pazar, Ekim 02, 2005

GPL hastaları ve "Commonist"ler aranıyor!


Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli? Bu sözleşmeleri "Türkçe'ye çevirmek" tüm sorunları çözüyor mu? Bu çevirilerin İngilizce bilen gençler tarafından değil de, hukukçular tarafından Türk hukuk mevzuatlarına göre yapılması gerekmez mi?

Hazır Pardus da yaklaşırken, bu sorunları tartışmamız, başımıza bir takım yol kazaları gelmeden önce bir şeyler yapmamız gerekiyor...

Çağrımız açık yazılımcılara, bloggerlara, yazarlara, tasarımcılara ve sayısal ortama fikirlerini taşıyan herkese...

Bu konuyla ilgilenen herkesi, 8 Ekim 2005 Cumartesi günü saat 13:00'de, Galatasaray Lisesi'nin hemen yanındaki Kafka Cafe'de bir araya gelmeye çağırıyoruz.

İletişim için:
Ali Işıngör (0532 683 32 92)



Not: Katılmayı düşünen arkadaşların "yorum" kısmına isimlerini bırakmalarını rica ederiz.

42 yorum:

Adsız dedi ki...

Bunu fazlamesai.net'de duyurabilir misiniz? Uzun zamandir orada da konusuluyor bunlar.

Ali Işıngör dedi ki...

Bu duyuruyu Fazlamesai'ye haber olarak girdim. Editörler tarafından onaylanır onaylanmaz girecektir sanırım...

Adsız dedi ki...

Bir aksilik olmazsa ben de orada olacağım.

Adsız dedi ki...

Pekiyi, gelmeye calisirim ama FM'ye devamli yazdiklarimin dasinda bir soyleyecegim pek yok benim.
Bir rica: Tubitak bu konuda nasil karar vermis, nereyle ne konusmuslar, ic raporlar vs.'yi acmaya ikna edebilir misiniz onlari? Biz FM'ye gelen gelistiricilara soruyoruz, ama yetkilerini asiyor galiba birsey ogrenemiyoruz. Onlari bir gorsek, ozellikle onlarin hukukculari ne demis filan anlayabiliriz belki bosuna toplanmayiz.

Adsız dedi ki...

Efendim, tüm Pardus ekibini (o gün ciddi bir işi olmayanları tabi) yazalım lütfen listeye :)

Ali Işıngör dedi ki...

Aman efendim! Hazır Pardus ekibi gelmişken Kafka çıkışında içmeye ne dersiniz? Barış Metin'in bir içme teklifi vardı, onu değerlendirelim derim :)...

İşe ayrı işrete ayrı zaman mı? Asla!

Berkin Bozdoğan dedi ki...

Selamlar,

ShiftDelete.net'i temsilen orada olmak istiyorum. Belki bir-iki bilişim basını mensubu arkadaşı da getirebilirim.

Görüşmek üzere, güzel günler dilerim.

Berkin

SDN

Ali Işıngör dedi ki...

Berkin Bey;

Sizi gökte ararken yerde buldum! Çantamı (içindeki telefon defteri ve palm ile) çaldıran bir adam olarak size ulaşamamanın sıkıntısını ve utancını yaşıyordum.

Neyse, cumartesi Kafka'da artık konuşuruz ayrıntıları...

Berkin Bozdoğan dedi ki...

Tekrar selamlar,

Geçmiş olsun Ali Bey, sıkıntınızı anlıyorum. Çanta veya telefon gibi şeyleri kaybetmek, maddi değer bir kenara, "veri kaybı"na sebep olduğu için oldukça sıkıcı.

Yalnız, katılımcı sayısında yaşanabilecek olası bir patlamaya aklım takıldı. Mekânı tanımıyorum; ama umarım katılımı karşılayabilir. Toplantıya gelecek olan kaleye mum diksin dedik; ama ne olur ne olmaz bir sayım mı yapsak? :)

Ali Işıngör dedi ki...

Sağolun.

Açıkçası sayım yapmak için henüz erken ama salı ya da çarşamba günü katılımcı sayısına bakarak bir yeniden değerlendirme yapabiliriz. Bu arada Kafka 20 kişilik bir topluluğu rahat kaldırır diye düşünüyorum.

Bu çağrıyı yapmayı birlikte kararlaştırdığımız Hakan Uygun'a telefonda "Valla beş kişi gelirse ben kendimi başarılı sayacağım" deyişimi hatırlıyorum da :)...

Görünüş o ki, Cumartesi günü beni utandıracak bir katılım olacak :).

Adsız dedi ki...

yeni mazun avukat bir arkadaşımıda kandırıp orada olmaya çalışacağın.

Adsız dedi ki...

Boyle bir ilgi varsa, belki kahve toplantisi disinda bir mailing list filan dusunulebilir. Ozellikle avukatlar ilgiliyse harika olur. Yahoo mahoo degil, dogru durust, GMANE'e acik, teknik adamlari da ne bileyim doc'du html'di sisiremeyecek bir liste olsa ben katilip, insanlari biktiracak kadar da laklak ederim diye dusunuyorum. Online tanidigim bazi kisiler de katilir. FM'de kimseyi (benim gibi isi bu olmayan birisi icin dahi) derinine konusma konusunda kiskirtamadim, ama bu konulari en azindan anlamamiz lazim diye dusunuyorum.

Adsız dedi ki...

Ben de Cumartesi günü gelmeyi planliyorum. Bilgi Üniversitesi hukuk bölümünden insanlara da haber vermeye calisacagiz, onun disinda Internet hukuku ile ilgilenen avukat arkadaslarim var, onlara da iletecegim.

Bulent Murtezaoglu'nun dedigi gibi GMANE üzerinden de erisilebilir bir e-posta listesi olusturulursa güzel olur (Bilgi'deki Lisp Calisma Grubunun e-posta listesini o hale getirdik, zor bir islem degil).

Adsız dedi ki...

Orada olacağım. Eğer yer sıkıntısı olacaksa Bilgi Üniversitesinde yer ayarlayabilirim. Mesafe, sonrasında içmeye gidecekler için uygun.

Adsız dedi ki...

Istanbul Universitesi Acik Kaynak Teknolojileri Kulubunu ciddi ciddi kurmaya baslamis kisi ya da siradan bir ozgur yazilim delisi sifatiyla katilmayi dusunuyorum.

Adsız dedi ki...

Çağlar zaten Pardus ekibinden uygun olan herkesin geleceğini bildirmiş. Yine de ben görüşmeden sonra daha önceden verdiğimiz ve tutamadığımız sözümüzü gerçekleştirelim diye bastırmak üzere not düşeyim dedim ;)

Selamlar.

Ali Işıngör dedi ki...

Boran Bey'in yaptığı Bilgi Üniversitesi fikri cazip gelmiyor değil, ama biraz daha beklenmesi düşüncesindeyim.

Maillist fikri ise bence "toplantıdan sonra" kesinlikle uygulamaya konması gereken bir yapı. Önce bir yüzyüze gelelim ve bu şekilde tartışalım derim, malum yazma ve derdini sanal ortamda doğru dürüst tartışma özürlü bir toplumuz :)...

Anladığım kadarıyla toplantı mekânında 3-4 de avukat arkadaşımız hazır olacak, öncelikle bu fırsatı kaçırmayalım derim. Bu arada toplantı mekânına bir sürprizle geleceğim ben :)

Adsız dedi ki...

Birsey olmaz, eli degen baslatsin listeyi bence. Hatirda kalmaz satirda kalir demisler. Ama olmayacaksa, ben vakit bulursam aklimdakileri bir ozetleyeyim baska bir yere. Gundem olsun diye degil gayet tabii. (Ali bey valla korkuttunuz beni, yazismayi bilmeyen millet sen de kim oluyorsun herkes konusurken yazmaya kalkiyorsun der diye ekledim son cumleyi.)

Ali Işıngör dedi ki...

Korkmayın benden :) Tek endişem, bu güzel etkinliğin bir anda edilebilecek bir ters lafla bozulması...

Bu maillist işinin teknik kısmından ben anlamam. Eli değen birisi başlatsın derim o halde...

Adsız dedi ki...

Bilgiciler talip olur diye dusunuyorum ben. Bakalim. Kufur mufur eden olursa da onlarin yazdigini okumayiz olur biter. Biraz da GMANE filani onun icin istiyorum, kill-file filan gibi newsreader kolayliklari devreye giriyor.

Herneyse geyigi kesip bir ara FM'ye gectigim kaynak listesine link vereyim.

Adsız dedi ki...

Ben de gelmek istiyorum ama soz konusu tarihte yetisemeyebilirim. Gerekirse daha sonra destek vermek isterim. Yine gerekirse basin avukatlari da taniyorum.

Adsız dedi ki...

Ben de geliyorum. CC hakkında Bulgaristan, Almanya veya Avusturya CC sorumlusundan bilgi almamı gerektirecek bir durum var mı Ali?

-- Görkem

Adsız dedi ki...

Size bir link daha. Hepsine katilmiyorum orada yazanlarin, ama anlamadan etmeden propaganda yapacak kadar taraf olunmasi tarzindan rahatsiz olmus o yazinin yazari. O noktada tamamen katiliyorum.

Barış Metin dedi ki...

Orada olacağımızı söylememe gerek kalmamış :).

Osman Köroğlu dedi ki...

Ben de tek başıma iki kişilik yer işgal edersem, Kafka gerçekten kaldırır mı acep bu etkinliği? :)

Adsız dedi ki...

geliym tabii kismetse ..

ShiftDelete dedi ki...

Bir aksilik olmazsa katılmayı ümit ediyorum.

Hakkı Alkan
CHIP

Adsız dedi ki...

her ne kadar GPL ile ilgili yada LGPL ile ilgili çok okuma yapmamış olsam da en azından dinleyici olarak katılmak istiyorum, orada olacağım.

Erhan Kesken dedi ki...

katilmayi dusunen bir insan olarak yorum kısmına ismimi birakmakla mukellefim sanirim

Ali Işıngör dedi ki...

Beni demin Selçuk Erdem Bey aradı. Kendisi de toplantıya geleceğini ama katılımın artması nedeniyle toplantı mekânını belki de Bilgi Üniversitesi'ne kaydırmanın doğru olacağını söyledi...

Sanırım haklı. Siz ne dersiniz?

Adsız dedi ki...

Katılıyorum.
Kafka Cafe'nin bu kadar kişinin rahatlıkla kaldıracağını ben de sanmıyorum.

Adsız dedi ki...

Pardus ekibinin müsait haldeki tüm elemanları ile birlikte orada olacağız. Olay daha sistemli bir hal aldığına göre bir gündem (ve belki program) belirlense, örneğin önce birileri çıkıp bu lisanları tanıtsa, sonra belki hukukçular fikirlerini söylese, sonra da bu lisanları kullanarak yazılım ya da "eser" dağıtanlar konuşsalar...

Sonra da iftar (ya d aişret) için dağılsak...

Ali Işıngör dedi ki...

Sevgili Erkan;

Ben kendi gündemimi sizlerle şimdiden paylaşayım. Ben daha çok işin hukuki yönüyle ilgileniyorum.

- Bir hukuki sözleşme ne demektir?

- "Sözleşme serbestisi" ne anlama gelir?

- GPL ve CC "sözleşme serbestisi" kavramına sığar mı yoksa daha başka kanunlarla da mı bağlıdır?

- GPL ve CC türevlerinin zorlayıcı özellikte sözleşmeler olması, mevcut yasalarla ne kadar çelişiyor?

- "İnhisari sözleşme" ne demek?

- Yürürlükteki "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" insanlara bir fikri ürünün değiştirerek yeniden üretme hakkının devrine izin veriyor mu?

- Fikri ürünlere dair kanunların AB müktesebatı ve topluluk hukukunun dışında tutulduğu doğru mu?

- Basın kanunun hükümleri artık internette de mi geçerli olacak?

Açıkçası bu gibi sorulara çevremdeki bazı yetkin hukukçulardan aldığım cevapları sizlerle paylaşarak gündemin oluşmasını sağlayabilirim. Sanırım bu konuda Görkem Çetin ve Selçuk Erdem'in de söyleyeceği şeyler olacak. Siz de TÜBİTAK'da bu konuda yaptığınız çalışmaları getirirseniz, iyi olur...

Adsız dedi ki...

Ali bey, bunlara aldiginiz cevaplar elektronik ortamdaysa rica etsek bir geciverseniz buraya veya baska yere?

Sizin soyledikleriniz benim de ilgimi cekiyor, ustune ben bir seyle daha ilgiliyim: devlet personelinin uretimi ne olacak? Burada aklimdaki yazilim degil ilk asamada, TDK sozlugu netten kayboldugu zaman aklima geldi bu, FM'de biraz konustuk. ABD duzenini biliyorum biraz o konuda. En azindan prensip olarak dayanak mulkiyet degil orada, fikri uretimi tesvik icin kisitli sureli imtiyaz devletin tanidigi. Onun icin federal devletin parasini verip memuruna/kurumlarina urettirttigi eserlerde telif hakki hic olamiyor, telif hakki olmayinca lisanslama mevzu bahis degil. Bunu Ingilizce vikipedide de ABD federal devleti kaynakli harita resim vs. icin farketmissinizdir, kanuni durum soyle.

udevril dedi ki...

açık kaynak lisanslarının, türkiye'de uygulanabilirliği ve geçerliliği hakkında şüphelerimin, bu toplantı sonrasında gidermiş olmak ümidiyle...

katılıyorum

Adsız dedi ki...

Okumak isteyen olursa bizim FSEK bu:
http://www.istanbul.edu.tr/Bolumler/guzelsanat/fikirkanunu.htm

Dikkat ederseniz bilgisayar programları da bunun içinde...

Adsız dedi ki...

selcuerdem, tesekkurler. Madde 60 dikkatimi cekti.

"Madde 60 - Eser sahibi yahut mirasçıları, kendilerine kanunen tanınan malî haklardan, önceden vâkı tasarruflarını ihlâl etmemek şartiyle, bir resmî senet tanzimi ve bu hususun Resmi Gazete�de ilânı suretiyle vazgeçebilirler."

Ben avukat degilim bunu duz mu okuyacagiz? TR'de bu islerle ugrasanlardan duydugum webde yayinlarken 'feragatname koydum' demeleri, ama kanun resmi senet tanzimi diyor?

Baska bir acik kitap: In the Public Interest: The Future of Canadian Copyright Law. Ben bunu henuz okumadim ama Lessig blogunda cok iyi diyor.

Adsız dedi ki...

FSEK'in resmi kopyasına bu
bağlantıdan erişebilirsiniz.

Üzerinde fazlaca zaman harcayacağımızı düşündüğüm 38. Madde olacaktır. Ayrıca 16. Madde ikinci fıkrası da ilginç...

Ali Işıngör dedi ki...

Erkan'ın metni doğru olanı...

Adsız dedi ki...

ben istanbul'a uzak bir memlekette yaşıyor olmam sebebiyle ne yazık ki katılamayacağım. ancak bu toplantıda yapılacak tartışmaların ülkemizdeki özgür yazılım dünyasını ne derece etkileyebileceğini kestirmek güç değil. umarım birileri, biz gelemeyenler için birşeylerle kaydederler. sundance'in fazlamesai.net programında sıklıkla bahsettiği podcast için salt ses kaydı ve arşivlerde saklamak için görüntülü kayıt yapan olursa mutlu oluruz.

teşekkür ederim.

Ali Işıngör dedi ki...

Selçuk Erdem'i bir konuda uyarmam gerekiyor. Söz konusu adreste 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 1995 yılında değişiklik yapılmış hali bulunuyor.

2001 yılında yapılan değişiklikler bu metinde yok. 2001 yılındaki değişikliklerle yasa metnine ilk defa "internet" ve "bilişim" kelimeleri girmişti...

İşin acıklı olan yanıysa, bu haliyle bile son derece yetersiz olan bu yasa için hazırlanan yeni bir taslak metnin ortada olmaması!

Fikret İlkiz abimiz -ki kendisi de bir blog sitesi sahibidir- internet sitelerinin telif hakları ve GPL sözleşmeleri konusunda bu yasaya "komşu haklar" çerçevesinde yeni ekler yapılması gerektiğini söylüyor.

Neyse, bunlar, burada iki satırla anlatılacak şeyler değil. Cumartesi konuşuruz geri kalanını...

Ali Işıngör dedi ki...

A. Murat Eren'in uyarısı üzerine küçük bir not düşüyorum: Toplantı, kararlaştırıldığı üzere yarın (cumartesi) saat 13:00'de Kafka'da... Bir mucize gerçekleşir de mekâna sığamazsak, başımızın çaresine orada bakmaya karar verdik...