Salı, Kasım 22, 2005

Summer Of Code'un faydaları


Bir süre önce "kafayı taktığımı" ilan ettiğim Inkscape yazılımından, yine burada bahsetmiştim. Görünüş o ki, Inkscape'e olan aşkım, daha da büyüyecek. 0.01'lik bir artışla 0.43 sürümüne ulaşan bu muhteşem yazılım, o "yüzde 1'lik kısıma" inanılmaz yenilikler yüklemiş! Yenilikler içinde en çok sevindiğim, hiç kuşkusuz "Connectors" aracı oldu.

Bu arada "Inkboard" aracından da bahsetmeden olmayacak. Eskiden "Netmeeting" kullananlar hatırlayacaktır, "Whiteboard"a kalemle çizilen tüm resimler karşı tarafta görünürdü... Şimdi bunun bir de Freehand üzerindeki halini düşünün! Jabber'ın kullandığı XMPP protokolünü kullanan bu modül sayesinde Inkscape'de çizdiklerinizi "eşzamanlı olarak" internet ortamındaki diğer Inkscape kullanıcıları ile paylaşabilecek ve hatta ortak çalışma yapabileceksiniz.

Freehand, Illustrator ve diğer Adobe ürünlerinde olmayan bu özellikleri, peki neye borçluyuz? Google'ın "Summer Of Code" programı çerçevesinde Inkscape'e verdiği desteğe elbet! Google bir süredir, dört genç yazılımcının tüm masraflarını Inkscape adına karşılıyor...

Madem bir yazılım duyurusu yaptık, tam yapalım. 0.43 sürümündeki yenilikler şunlar:

  • Connectors: A new Connector tool implements creation, editing, and autorouting (object-avoiding) of connector lines between objects. Indispensable for diagramming. (A Google SoC project.)
  • Inkboard collaborative editing: You can now connect to other Inkscape users over the Net and edit a shared document together, watching others' changes and making yours! (A Google SoC project.)
  • Pressure and tilt sensitivity: the Calligraphy tool can now use a tablet pen with pressure/tilt support to vary the width and angle of the calligraphic stroke.
  • Better node editing: You can freely drag/bend/stretch a Bezier curve by any point (not only by a node), as well as add a new node at any point on the curve.
  • New extensions for envelope distortion, whirling, and adding nodes.
  • Improved precision, expanded limits, many usability improvements and bugfixes.

Inkscape'in Linux masaüstlerinde sık kullanılan Tango gibi birçok simge setinin yaratılmasında kullanılan yazılım olduğunu biliyoruz. Merak etmedim değil; Pardus'un grafik tasarımını hazırlayan Umut Pulat, Tulliana simge setinde Inkscape'i mi kullandı?

Bu arada güzel haberler bitmiyor. Xara firması Xara Extreme'i Linux'a port edeceklerini ve bundan sonra bu yazılımı GPL ile dağıtacaklarını açıkladı!





Not: Inkscape'in Türkçeleştirilmesi henüz tamamlanmadığından, yenilikler listesinin İngilizcesini koydum. Kusuruma bakmayın.

Not 2: Elalem Inkscape ile uçağını boyuyor! Açık yazılımı seviyorum :)...

3 yorum:

sickprincess dedi ki...

Inatla ve mutlulukla sizi takip eden bir ogrenciniz olarak ogretmenler gununuzu kutluyorum. Sahip olabilmeyi hayal ettigim bir ogretmenden cok daha fazlasini sizde buldum. Benimle tum bunlari paylastiginiz icin size tesekkur ederim.

Ali Işıngör dedi ki...

:)

Adsız dedi ki...

Merak etmedim değil; Pardus'un grafik tasarımını hazırlayan Umut Pulat, Tulliana simge setinde Inkscape'i mi kullandı?

Hayir... Yaklasik 8 yildir Adobe Illustrator kullaniyorum ve simdiye kadar denedigim hicbir vektorel cizim programi (acik veya kapali kaynak) beni illustrator'dan daha cok tatmin etmedi...